2 Metre 32 Santimlik Cuma Şimdi de Yürüyemiyor
Hormonal bozukluk nedeniyle 12 yaşından sonra boyu her geçen gün biraz daha uzayarak 2 metre 32 santimetre olan 23 yaşındaki Suriyeli Cuma Türkmen, ayaklarındaki güç kaybı nedeniyle yürüyemez hale geldi
HALİT DEMİR - Hormonal bozukluk nedeniyle 12 yaşından sonra boyu her geçen gün biraz daha uzayarak 2 metre 32 santimetre olan 23 yaşındaki Suriyeli Cuma Türkmen, ayaklarındaki güç kaybı nedeniyle yürüyemez hale geldi.
İç savaş yüzünden üç yıl önce Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Bayırbucak bölgesinden ayrılıp ailesi ile Osmaniye'ye yerleşen Cuma Türkmen, boyunun sürekli uzaması nedeniyle Türkiye'de tedavi görmeye başladı.
Boyunun uzaması son dönemlerde yavaşlayan Türkmen, bu sefer de ayaklarındaki güç kaybı nedeniyle yatağa mahkum oldu.
Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir aydır ailesinin desteği olmadan ayağa kalkamadığını belirterek, boy uzama sorununu kısmen aştıktan sonra bu sefer de yürüyememe sıkıntısıyla karşılaştığını söyledi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde tedavisinin ardından boy uzamasının yavaşladığına değinen Türkmen, şöyle devam etti:
"Bir aydır rahatsızlığımdan dolayı yürüyemiyorum. Ayaklarımın üzerinde duramıyorum. Hastalığıma sinir sıkışması teşhisi konuldu. Yetkililerden maddi manevi yardım talep ediyorum. Yürüyemediğim için hayırseverler tekerlekli sandalye hediye etti. Bundan dolayı çok mutluyum. Allah bu ülkenin halkından razı olsun, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan razı olsun."
Boyunun geçen yıl 2 metre 30 santim ölçüldüğünü, bu yıl ise 2 metre 32 santim olduğuna değinen Türkmen, tedavisinin devam edeceğini ve ameliyat olması gerektiğini kaydetti.
Boyunun uzunluğu nedeniyle günlük hayatta çok zorlandığını vurgulayan Türkmen, "Çadırkentte yaşıyorduk, daha sonrasında kiraya çıktık. Çadırkentin olduğu yere prefabrik evler yapılıyor. Boyum uzun olduğu için bazı sıkıntılar yaşadığım için yetkililerden kendime uygun prefabrik ev istiyorum." diye konuştu.
Baba Ramazan Türkmen de oğlu Cuma'nın küçük yaşlardan beri rahatsızlığı nedeniyle zor günler geçirdiğini belirterek, boy uzamasının tedaviyle yavaşlatıldığını ancak son dönemde ayaklarında güçsüzlük olduğunu söyledi.
Oğlunun ayağa kalkamadığını aktaran baba Türkmen, şunları dile getirdi:
"Bir aydan beri yatağa mahkum durumda. Doktorlara götürdük, sinir sıkışması olduğunu söylediler. Bu sebepten dolayı ayağa kalkamıyor. Oğlumu taşımak için araba çağırdığımızda, koltukları çıkartmadan oturtamıyoruz. Taşıma amacıyla ambulans talep ediyorum. Her ay iğne vurulmak için dışarı çıkmamız gerekiyor ve bu durum bizleri sıkıntıya sokuyor. Vurulması gereken iğneyi de herkes vuramıyor, biz de mecburen Adana'ya gidiyoruz. Yardımseverler tarafından getirilen tekerlekli sandalye sayesinde evin içinde dolaşmasını sağlıyor."
"Bu hastalık 1 milyonda 2-3 kişide görülür"
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Endokrinoloji Servisinden Prof. Dr. Murat Sert ise Cuma Türkmen'in tedavisinin devam ettiğini ve ameliyata hazırlandıklarını kaydetti.
Hastanın boy uzamasının yanı sıra eklem rahatsızlığı, şeker hastalığı, kalp fonksiyonlarında bozukluk gibi sorunlar olduğunu bildiren Sert, şu ifadeleri kullandı:
"Bu hastalık 1 milyonda 2-3 kişide görülür. Büyümesini istemiyorduk. İlaç ve iğne gibi tedavilerle büyüme hormonu salgılayan hipofiz bezindeki tümörüne müdahale ettik. Hastamız 2 metre 32 santimlik uzunluğa ulaşmıştı. Büyüme kıkırdaklıkları artık kapandığı için daha fazla uzamasını beklemiyoruz çünkü büyüme kıkırdakları kapanınca boy uzaması durur. Bu hastamızın hipofiz bezinde büyümesine neden olan hormon salgısı ise devam ediyor. Hastanın çocukken Suriye'de geçirdiği ameliyatlar başarılı olmamış. Beyin cerrahları hastalığa neden olan hipofiz bezindeki kitlenin çıkarılması gerektiğini düşünüyor. Bunun yanında radyoterapi ve ışınlama yöntemiyle tedavi de sürüyor. Daha önce başarısız ameliyatlar olduğu için şimdi yapılması planlanan ameliyat daha riskli ancak gerekli adım atılacak."
Sert, Cuma'nın yürüyememe sebebinin ise boy uzunluğunun yanı sıra devam eden diğer hastalıklarından kaynakladığını dile getirerek, "Bu hastalıklar bacaklarındaki sinirleri de etkiliyor. Yapacağımız ameliyat başarılı geçer, beyindeki büyüme hormonu salgılayan tümör çıkarılırsa o kıkırdaklardaki hasarlar düzelip, biraz da fizik tedaviyle tekrar ayağa kalkabilir." dedi.