Şu anda çalan:

Telefon 05445802610

Menu

Tıkla Dinle Canlı Yayına Mesaj

Canlı Yayına Mesaj Gönder

Ad Soyad

E-Posta

Mesaj




Bu da 'Tirşik' Festivali

-

OSMANİYE'nin Bahçe İlçesi Yukarı Arıcaklı Köyü'nde, 3'üncü Tirşik Festivali düzenlendi.

Bu da 'Tirşik' Festivali

OSMANİYE'nin Bahçe İlçesi Yukarı Arıcaklı Köyü'nde, 3'üncü Tirşik Festivali düzenlendi. Yerel sanatçıların türküler ve şiirlerle katıldığı programda katılımcılara yöresel tirşik çorbası ve çeşitli yemekler ikram edildi.

Festivale Bahçe Kaymakamı Müfit Gültekin, Ak Parti Osmaniye Milletvekili Suat Önal, Bahçe Belediye Başkanı İbrahim Baz, çeşitli kurumların temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yapılan konuşmalarda birlik ve beraberlik mesajları verildi. Daha sonra sahne alan sanatçılar katılımcılara eğlenceli anlar yaşattı. 

YAPILMASI ZAHMETLİ

Adının tuhaflığı dikkat çeken tirşik, doğada bulunan yaban pancarı veya yılan otu denilen bitkinin yapraklarından geleneksel usullerde yapılır. Temizlenip doğranan yaban pancarı yaprakları; yoğurtla çırpılır, nohut ve maraş tarhanası ile beraber biraz da ılık su ile kazana konur. Buna ekşitme denir. Bir miktar tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu karışım üzeri sıkıca kapatılarak mayalanmaya bırakılır ve bir gün sonra ateşte saatlerce yavaş yavaş iyice kaynatılarak yapılır.

Tırşik, Akdeniz ikliminin uzandığı alçak ve yüksek yerlerde doğal olarak yetişir. Adana, Kahramanmaraş, Osmaniye özellikle de Andırın / Kahramanmaraş'ta yapılır. Halk arasında "Andırın Doktoru" olarak bilinir. Kışın çok sık yapılan bir çorba çeşididir. Aslen Gavur Dağı'na özgü bir yemektir. Emeği çoktur, çok zahmetli bir çorbadır. Yılda 7 defa içilmesi gerektiği söylenir. Tırşik çorbasını bilmeyenler içemez, onlara tadı tuhaf gelir ama tırşik sevenlerde 'olsa da içsek' der. Özellikle de Osmaniye dışında olunduğunda da pek yenmez çünkü bitki her bölgede daha farklı bir özellik gösterir.

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları