Şu anda çalan:

Telefon 05445802610

Menu

Tıkla Dinle Canlı Yayına Mesaj

Canlı Yayına Mesaj Gönder

Ad Soyad

E-Posta

Mesaj




Çamlık evler Camiinde sona yaklaşılıyor

-

Camide 'Akıllı Bina' teknolojisi kullanılacak OSMANİ

 Çamlık evler Camiinde sona yaklaşılıyor

Camide 'Akıllı Bina' teknolojisi kullanılacak

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

OSMANİYE'de inşa edilen Çamlık Evler camii, sosyal, kültürel alanları ve mimari özellikleriyle ön plana çıkıyor. Bölgede ilk defa bu camide uygulanacak olan "akıllı bina" sistemi ile caminin aydınlatma, ısıtma ve soğutma sistemleri bilgisayar kontrollü çalışacak. İnşaatı devam eden ve hayırseverlerin yardımlarını bekleyen caminin, sahip olduğu sosyal, kültürel alanları ve mimari özellikleriyle ön plana çıkarken klasik ibadethaneden çok daha fazla özellikler taşıyor.
Çamlıkevler Camisi Din Görevlisi Osman Şahan gazetecilere yaptığı açıklamada, sosyal, kültürel alanları ve modern mimarisi ve teknolojik altyapısıyla yörenin ilk camisi olacağını söyledi.
İki dönüm açık alan, 700 metrekare kapalı alana sahip olan caminin tamamlandığında 5 bin kişinin aynı anda ibadet edeceğini belirten Şahan, "Çamlıkevler Camisi klasik anlamda bir ibadethaneden çok daha fazla özellikler taşıyor. Cami içerisinde hafızlık eğitimi verecek tam donanımlı sınıflar, konferans salonu, misafirhane, taziye salonu, çocuk bakım odaları, itikaf odası, mutfak, spor salonu, kütüphane, hamam, gasilhane ve morg bulunacak" dedi.
Cami binasının teknolojik özelliklerini anlatan Şahan, "Cami binamız, 'akıllı bina' olarak tabir edilen teknolojiye sahip olacak. Caminin ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma ve güvenlik gibi işleri kumanda odasından idare edilecek. Kumada odasını internet üzerinden cami görevlisi kontrol edebilecek. Ayrıca, kubbenin sağ ve sol taraflarına yerleştirilecek güneş panelleriyle kullandığı enerjinin bir kısmını kendisi üretecek" diye konuştu.
Caminin mimarisinin iç ve dış mimarisinin de farklılık gösterdiğine değinen Şahan şunları kaydetti: "Çamlıkevler Camisi, Selçuklu mimarisiyle modern mimarinin birleşmesinden oluşuyor. Cami içi bol ışık alacak ve ferah bir mekana sahip olacak, minber, mihrap ve vaaz kürsüsünü mermerden yaptıracağız. Çini yerine dikkat dağıtmayacak pastel tonlarda boya kullanacağız, sadece kubbe altında hat yazısı uygulanacak. Diğer ibadethanelerde karşılaşmadığımız bir özelliğimiz daha olacak. Ana ibadet alanı içerisinde çocuklar için oyun alana yapacağız. Anne babalar camiye çocuklarını getirmeyi teşvik etmek için bunu yapacağız. Bir yanda ibadet yapılırken diğer yandan çocuklar oyun oynayacak. Ayrıca, ana ibadethanene içerisinde bir kütüphane düşünüyoruz. Buraya küçük tabure ve masalar koyarak cemaatimizi okumaya teşvik edeceğiz." Kababa inşaatının bitmek üzere olan  caminin ve maliyetinin yaklaşık iki milyon lirayı bulacağını belirten Şahan, hayırseverleri yardıma çağırdı.

Sosyal Medya'da Paylaş
Facebook Yorumları