Çömçeli gelin oyunu Osmaniye'de gerçekleştirildi
Orta Asya'da kuraklık zamanda yağmur yağması için yapıldığı bilinen "çömçeli gelin" oyunu Osmaniye'de gerçekleştirildi.
Orta Asya'da kuraklık zamanda yağmur yağması için yapıldığı bilinen "çömçeli gelin" oyunu Osmaniye'de gerçekleştirildi.
Eskiden Türk adetlerine göre, kuraklığın sona ermesi ve bereket için Anadolu'da farklı şekillerde ortaya çıkan yağmur yağdırma törenlerinden birisi olan "çömçeli gelin" günümüzde yapılmaya devam ediyor.
Kadirli yöresinde ailelerin de yardımıyla biraraya gelen çocuklar, çeşitli malzemelerle yaptıkları çömçeli gelini tekerleme söyleyerek, ev ev gezdiriyorlar. Toplandıkları malzemeleri yemek yaptırıp yedikten sonra yağmur duası ediyorlar.
Kadirli Kent Müzesi Sorumlusu ve Sanat Tarihçisi Cevahir Zararsız, Orta Asya'da kuraklık zamanda yağmur yağması ve bereket olması için çocuklara öğretilen çömçeli gelin oyununun dua anlamına geldiğini söyledi. Çocukların tekerleme söyleyip ev ev gezerek toplandığı malzemelerden oluşan yemeğin ardından çocukların dua ettiğini anlatarak, şöyle konuştu:
"Çömçeli gelin, Orta Asya'da özellikle Çukurova Bölgesinde yaşayan insanlar, kuraklık zamanında çocuklara öğrettikleri geleneksel oyundur.
Bereketi simgelediği için çömçeli gelin yapmak için hazırlık yaparlar. Önce büyükçe bir çömçe bulunur. Çömçe dik tutularak ortasından bir sopa bağlanır. Çömçeye kaş, göz, ağız ve burun çizilerek üzeri giydirilir. İki çocuk tarafından kollarından tutularak ev ev gezdirilir. Gezdirilirken çocuklar hep birlikte şu tekerlemeyi söylerler. Çömçeli gelin çöm ister, bir kaşıcık yağ ister, yağ olmazsa bal olsun, benim gönlüm hoş olsun, yağ verenin oğlu olsun, bulgur verenin kızı olsun.
Yiyecek veren ev sahibi çocukların arkasından bir tas su döker. Evler gezildikten sonra toplanan malzemelerle yapılan yemekler çocuklarca hep birlikte yenir ve dua edilir."