Çukurova'da Buğday Bereketi
Türkiye'nin önemli tahıl üretim alanlarından olan Çukurova'da bu sezon yağış ve iyi hava koşulları sayesinde buğday üretiminde yaşanan artış üreticiyi memnun etti.
Türkiye'nin önemli tahıl üretim alanlarından olan Çukurova'da bu sezon yağış ve iyi hava koşulları sayesinde buğday üretiminde yaşanan artış üreticiyi memnun etti.
Türkiye'de ilk buğday hasatının yapıldığı ve ülke üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun karşılandığı Çukurova yöresinde, yağışların ve hava koşullarının iyi gitmesi çiftçinin yüzünü güldürdü. Özellikle son aylardaki yağışlar buğdaya olumlu katkı sağlarken, toplam rekolteye ve dekar başına verimde de artış yaşandı.
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl Çukurova'da buğday üretim tarihinin en verimli sezonlarından birisinin yaşandığını söyledi.
Adana'da geçen yıl 1 milyon 750 bin dekarlık alana buğday ekimi yapıldığını anımsatan Girmen, geçen sezon hava koşullarının üretimi olumsuz etkilediğini ifade etti.
Bu yıl buğday rekoltesinde ise hava koşullarının iyi gitmesi sonucu ciddi artışlar meydana geldiğini dile getiren Girmen, şöyle devam etti:
"Sadece rekolte anlamında değil kalite anlamında da bölgemizde iyi bir sezon geçiriyoruz. Buğday üretiminde Türkiye ortalaması 260 kilogram civarındadır ancak Adana'da bu ortalamanın çok üzerinde verimler elde ediyor. Biz Türkiye'deki diğer bölgelerden ziyade buğdayda yüksek rekolte elde eden Almanya, Fransa gibi ülkelerle dekar başına yarışmaktayız. Bu sene de bu yarışımız devam ediyor. Dekar başına 900 kilograma kadar ürün alan üreticilerimiz var."
Girmen, Türkiye'nin toplam buğday üretiminin 20 milyon ton civarında gerçekleştiğini, Adana olarak ise bu sezon 1 milyon tona yaklaşan rekolte beklediklerini dile bildirerek, "Geçen yıl hava şartlarından dolayı yaşanan bazı sorunlar olmuştu. Bölgede üretim çok düşüktü. Adana ortalaması 350 kilogramlardaydı ancak bu yıl ortalamanın iki katına yakın artacağını tahmin etmekteyiz. Geçen yıl toplam üretimimiz 620 bin tondu. Bu yıl ise rekoltenin 1 milyon tona yaklaşacağını düşünüyoruz." diye konuştu.
Adanalı çiftçi Enver Ekinci de bölgede geçen seneye oranla ciddi rekolte ve kalite artışının olduğunu vurgulayarak, "Bu yıl yağışlar ve hava sıcaklığı buğday havasında gittiği için rekolte arttı. Buğdayımızın kalitesi de buna bağlı olarak daha kaliteli oldu." dedi.
Çiftçinin yüzünün rekolteden ve kaliteden dolayı güldüğünü belirten Ekinci, "Bereketli bir sezon geçirdik. Geçen sene ortalama 250-300 kilogram ürün aldığımız yerden bu sene neredeyse iki katından fazla ürün topladık. Temennimiz havaların hep bu şekilde gitmesi." şeklinde konuştu.
Osmaniye'de de verim yüksek
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam ise ilk ürün buğday hasatında sona gelindiğini ifade ederek, "Geçen yılın yağış ortalamasına baktığımızda ilk 5 ayda Osmaniye toplam 400 kilogram yağış almışken bu yıl bu rakam 553 kilogram olarak gerçekleşti. Tabi ki buna paralel olarak buğday veriminde de artış yaşandı. Bu yıl sulu arazilerde dekar başına 600-650 kilogram, kıraç arazilerde ise 400-450 hatta 500 kilograma varan ürün alındı." ifadelerini kullandı.
Osmaniyeli üretici Vahit Karadağ ise bu sezon buğday hasadının sağlıklı ve sorunsuz geçtiğini dile getirerek, "Bu yıl buğdayda tonaj olarak beklediğimizden de fazlasını aldık. Benim 100 dönüm buğdayım vardı. 60 ton ürün beklerken 65 ton ürün aldık. Fiyat olarak da iyi bir fiyata satış yaptık. Türk çiftçisi olarak milli ekonomiye en ufak bir katkımız olduysa ne mutlu bize" dedi.
Geçtiğimiz yıla oranla dekar başına en az 100 kilogram fazla ürün alındığını dile getiren Karadağ, "Geçtiğimiz yıl dönüm başına 550 kilogram ürün almıştık. Bu yıl 650 kilogram verim aldık. Yağışların iyi gitmesi ürünümüze iyi geldi." diye ifade etti.