Dikeni Acıtsa da Geliri Sevindiriyor
Papuç incirinin toplanması Papuç inciri satıcısı Zülfinaz Karakoyun ile röportaj Çiftçi Kazım Direk ile röporotaj Dikeni acıtsa da geliri sevindiriyor Çukurova yöresinde yaklaşık 10 gün önce hasadına başlanan dikenli incire gösterilen ilgi ve kilogramının 3 liradan alıcı bulması çiftçileri...
Papuç incirinin toplanması
Papuç inciri satıcısı Zülfinaz Karakoyun ile röportaj
Çiftçi Kazım Direk ile röporotaj Dikeni acıtsa da geliri sevindiriyor
Çukurova yöresinde yaklaşık 10 gün önce hasadına başlanan dikenli incire gösterilen ilgi ve kilogramının 3 liradan alıcı bulması çiftçileri memnun ediyor
Osmaniyeli çiftçi Direk:
"Tezgahlara getirene kadar zahmetli bir iş olsa da satışlarımız yüzümüzü güldürüyor"
OSMANİYE (AA) – Çukurova'da halk arasında "pabuç inciri" veya "kaynana dili" olarak da bilinen dikenli incir, zorlu hasat süreciyle toplansa da gösterilen ilgi ve kilogramının 3 liradan alıcı bulması çiftçileri sevindiriyor.
Yaz aylarında olgunlaşan kaktüslerden meyve veren, dikenli olması nedeniyle hasat sırasında özel dikkat gerektiren dikenli incir, genellikle sabah erken saatlerde toplanıyor.
Meyvenin üzerindeki dikenlerin battığı yerden zorlukla çıkarılması nedeniyle meyveler maşa veya eldiven yardımıyla toplanıyor. Sarı ve turuncu renklerdeki kabuğuyla dikkati çeken incir, kendine has tadıyla rağbet görüyor.
Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği belirtilen dikenli incir, toplandıktan sonra tezgahlarda kilogramı 3 liradan satışa sunuldu.
Osmaniye'de dikenli incir toplayıp pazarda satan Zülfinaz Karakoyun, yaptığı açıklamada, dikenli incirin toplanmasının ve kabuğunun soyulmasının zahmetli olduğunu söyledi.
Sakızgediği mevkisinden sabahın erken saatlerinde eşiyle dere kenarlarında dikenli incir topladıklarını ifade eden Karakoyun, şöyle konuştu:
"Dikenli incirin sabah erken saatlerde ve rüzgar çıkmadan toplanması gerekiyor. Aksi halde güneş yükselince incirin üzerindeki ince dikenler ortaya çıkıyor ve elimize batıyor. Bu durumda toplamak da elimize batan dikenin çıkarılması da zorlaşıyor. Bu nedenle hasat için sabah saatlerini tercih ediyoruz. Toplanan meyveler yıkanıyor ve pazarlardaki tezgahlarda satışa sunuluyor. Vatandaşlar beğeniyor, öğle saatlerine kadar bitiyor. Dikenli incirin kilogram fiyatı 3 liradan gidiyor."
Çiftçi Kazım Direk de mevsimi geldiğinde dikenli inciri toplayarak yıllardır pazarda sattığını anlattı.
Yılda 2 tona yakın ürün sattığını aktaran Direk, "Önceleri pek bilinmez ve satışı fazla olmazdı. Fakat halkımız faydalarını araştırıp, alanların da tavsiyesiyle bu meyveye olan ilgisini arttırdı. Tezgahlara getirene kadar zahmetli bir iş olsa da satışlarımız yüzümüzü güldürüyor" dedi.