Engelli kadınlar olarak biz de hatırlanmak istiyoruz
İbrahim EMÜL - Soner KOÇ OSMANİYE Altı Nokta Körler Derneği üyesi ve Ankara Kadın Meclisi
İbrahim EMÜL - Soner KOÇ
OSMANİYE Altı Nokta Körler Derneği üyesi ve Ankara Kadın Meclisi Teşkilattan Sorumlu Yönetim kurulu üyesi Arife Akkuş, "Sadece 8 Martlarda değil, her gün engelli kadınlar olarak biz de hatırlanmak istiyoruz." dedi.
Kendilerinin de diğer kadınlar gibi toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa ve şiddetin her türüne maruz kalan görme engelli kadınlar olduklarını ifade eden Akkuş, "Ailelerin,koruyucu tutumlarından dolayı diğer kadınlardan daha çok kısıtlanıyoruz. Sokağa çıkarılmıyoruz, sokağa tek başımıza çıktığımızda toplumun aşağılayıcı sözlerine, ayrımcı tutum ve davranışlarına maruz kalıyoruz. Son zamanlarda artan terör olayları, kadınların sokak ortasında öldürülmesi, özellikle zihinsel engelli kadınların cinsel istismara maruz kalması, hem bizim hem de ailelerimizin sosyal ortamları tehlikeli olarak görmesine neden oluyor. Gerek sivil toplum kuruluşlarında, gerekse devlet nezdinde toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Ancak devlet nezdinde yapılan birçok çalışmada engelli kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden nasıl etkilendikleri hiç anlatılmıyor. Kadını, öncelikli olarak ev işi yapan, çocuk ve hasta bakan bireyler olarak gören toplumsal cinsiyet algısı, biz engelli kadınlarda bu şekilde bile işlemiyor; engelli olduğumuz için evde, çalışma hayatında işe yaramaz, beceriksiz bireyler olarak görülüyoruz. Yani yok sayılıyoruz. Bizler, engelli kadınlar olarak sadece kendi yaşadığımız sorunlara odaklanmak istemiyoruz. Kadına şiddet uygulayanların mahkemede kravat taktı, saygılı davrandı diye iyi hal indirimi almaları kadına karşı şiddeti daha da çok arttırıyor. Evde sokakta, iş yerinde, kısaca her yerde kadına karşı artan şiddetin önlenmesi için çalışmalar yürütülmesini önemsiyoruz. Sorunun sadece boşanma oranlarının artmasına indirgenerek değerlendirilmesinden dolayı rahatsızlık duyuyoruz." dedi.
Ev içindeki şiddetin durdurulmasının toplumun refahı için birincil düzeyde önem taşıdığını kaydeden Akkuş, "Bizler sadece sivil toplum kuruluşlarında değil, devlet nezdinde de, medyada da dikkate alınmak istiyoruz. Kadınlara yönelik ayrımcılık ve şiddetle ilgili her türlü hak ihlallerinde engelli kadınların da yaşadığı sorunların araştırılmasını, kadın örgütlerinin çağrıldığı kadın sorunları ile ilgili müzakerelerde biz engelli kadınların da dahil edilmesini istiyoruz. Sadece 8 Martlarda değil her gün engelli kadınlar olarak biz de hatırlanmak istiyoruz. Siz basın mensupları aracı ile kamuoyuna saygı ile duyurulur." diye bilgi verdi.