Hayvan Giriş Çıkışlarının Yasaklandığı Osmaniye'de Aşılama Devam Ediyor
İbrahim EMÜL - OSMANİYE Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri tarafından, Ocak ayında Merkez Yunus
İbrahim EMÜL -
OSMANİYE Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri tarafından, Ocak ayında Merkez Yunus Emre Mahallesinde bir hayvanda görülen şap hastalığı nedeni ile 44 Bin 100 hayvan aşılandı. Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mustafa Örel, il genelinde kayıtlı 63 Bin Büyükbaş hayvanın bulunduğunu, bunların yüzde 70'inin aşılandığını, aşılama çalışmasının 28 Şubat'a kadar süreceğini söyledi.
Merkez, Düziçi ve Kadirli ilçesinde bulunan hayvan pazarlarının 'Şap hastalığı' nedeni ile geçici bir süreliğine kapatıldığını belirten Örel, Ocak ayında Merkez Yunus Emre Mahallesinde görülen şap hastalığının ardından il genelinde ki hayvan pazarları karantinaya alınarak geçici olarak kapatıldığını belirterek, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından hastalığın önüne geçilebilmesine yönelik mahalle ve ilçelerde aşılama çalışması başlatıldığını kaydetti.
Hastalık ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Mustafa Örel, yapılan analizler sonucunda mihrakta A Nepal 84 tipi hastalık virüsü tespit edildiğini belirtti. Örel, "Daha sonra biz bunun üzerine komisyon kararı ile bütün hayvan pazarlarını amil mevzuatlar doğrultusunda hayvan hareketlerini ve hayvan trafiğini kısıtlayarak kapattık. Bu mihraktaki hastalığın sönüşü yapılana kadar bekleyeceğiz eğer yeni bir hastalıkta çıkmazsa arkasında tekrar bu pazarlarımızı faaliyete geçireceğiz. Karantina hizmetlerimiz şuanda il genelinde Türkmed Sisteminde de hayvan hareketi dışarıdan buraya, buradan dışarı sistem üzerinde izin verilmiyor. Hepsi kapalı durumda bütün pazarlarımızda hareket durmuş durumda. Ocak ayı ve Aralık sonunda bakanlığımızın talimatları doğrultusunda aşılama çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Hali hazırda Şubat ayının sonuna kadar planlanmış aşılama işleminin yüzde 70 bitmiş durumda . Ekiplerimiz ilçelerimiz dahil halen çalışmaya devam etmektedirler. Aşılamalarımız merkezde 10 güne kadar bitirip ilçelerimize destek vereceğiz. Şubat ayı sonu itibari ile zaten programlaşmış şekilde bitirmek zorundayız. Şuan ki çalışmalarımıza göre de bu bitecek. Ulaştığımız tüm vatandaşlarımız bizlere yardımcı oluyor. Bizde hassasiyet bekliyoruz konu önemli. Milli servetimizin heba olmasını istemeyiz. Bu noktada çiftçilerimiz bize yardımcı oluyor" dedi.
Mustafa Örel, şuana kadar hayvan ölümleri ile karşılaşılmadığını, tedbir olarak aşılama çalışmalarının sürdüğünü, hastalığın tamamen ortadan kaldırıldığı görüldüğünde hayvan pazarlarının yeniden sevkiyatlara açılacağını söyledi.
OSMANİYE İLİ HAYVAN SAĞLIK ZABITASI KOMİSYON KARARI
Osmaniye İli Hayvan Sağlık Zabıtası komisyonu ise toplanarak bazı kararlar adlı. Komisyonun aldığı karar şöyle: "İlimiz Merkeze bağlı Yunus Emre Mahallesinde çıkan Şap hastalığının yayılıp bulaşmaması ve olduğu yerde söndürülmesi için İlimiz Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan başkanlığında toplanan Komisyonumuz aşağıdaki maddeler halinde belirtilen kararlan almıştır: İlimiz Merkeze bağlı Yunus Emre Mahallesinde çıkan şap hastalığının ülkemizde yeni tespit edilen A (Nep 84) tipi olmasından dolayı İl genelinde il içi ve il dışı hastalığa duyarlı hayvan hareketlerinin hastalık sönüşüne kadar durdurulmasına, sadece kesim için mezbahalara gelecek ve kesim için mezbahanelere sevk edilecek hayvan hareketlerine izin verilmesine ve II geneli hayvan pazarlarının kapatılmasına: Hastalık nedeniyle alınan karantinanın son ölüm veya iyileşmeden 30 gün sonra kaldırılmasına, Komisyon kararının gereği için Osmaniye Belediye Başkanlığına, İl jandarma Komutanlığına, İl Emniyet Müdürlüğüne, 6 ilçe Kaymakamlığına ve 6 İlçe Belediye Başkanlığına gönderilmesine; Oybirliği ile karar verilmiştir." denildi.