Korkutan tehlike: El ve ayaklarda çıkıyor
Bilim insanları, COVID-19'a (yeni tip koronavirüs) yakalanan bazı kişilerin ayak ve el parmaklarında kızarıklık ve şişlik benzeri lezyonların ortaya çıkmasının nedenlerine ilişkin bulgularını açıkladı.
İngiltere medyasında yer alan habere göre, parmaklarda meydana gelen lezyonların, vücudun COVID-19 virüsüyle savaşmak için saldırı moduna geçmesinin bir yan etkisi gibi göründüğü kaydedildi.
Çalışmanın bulgularının, semptomları hafifletmeyi hedefleyen tedavilere yardımcı olabileceği belirtildi.
Çocuklar ve gençler daha çok etkileniyor
Bahse konu lezyonların her yaşta insanda olabildiği fakat gençleri ve çocukları daha sık etkilediği aktarılırken, şişlik ve kızarıklıkla birlikte aşırı derecede kaşıntılı ve ağrılı olabileceğinin altı çizildi.
Genel olarak ayak parmaklarında, ender olarak ellerde meydana gelen mor veyahut kırmızı renklerin bazen haftalar hatta aylar boyunca devam edebileceği ifade edildi.
Bu bireylerin çoğunun genellikle ateş, kalıcı öksürük, tat ya da koku kaybı gibi klasik koronavirüs semptomlarının hiçbirine sahip olmadıkları aktarıldı.
Araştırmacılar, 2020 yılı baharında koronavirüs geçirdiği düşünülen 50 kişiyi ve salgın başlamadan evvel benzer lezyonlara sahip 13 kişiyi inceledi.
Deri ve kan testlerine dayanan son çalışmanın bulguları, bağışıklık sisteminin virüsle mücadele etmek amacıyla savunma mekanizması geliştirmesinin neticesinde olduğuna işaret ediyor.
Kendi kendine kayboluyor
İngiltereli ayak hastalıkları uzmanı Dr. Ivan Bristow, soğuk havalarda meydana gelen ve dolaşım problemleri olan bireylerde görülen normal şişliklerde olduğu gibi COVID-19 sonrası meydana gelen lezyonların da genel olarak kendi kendine kaybolduğunu dile getirdi.
Bristow, ancak bazılarının ilaçlar ve kremlerle tedaviye ihtiyacı olabileceğini kaydetti.
Dermatolog ve İngiltere Cilt Vakfı Sözcüsü Veronique Bataille ise koronavirüs geçiren insanların parmaklarında meydana gelen lezyonların salgının erken evresinde çok sık görüldüğünü fakat bunun, Delta (Hindistan) varyantı dalgasında daha az yaygın olduğunu belirtti.