Kuraklık İl Kriz Merkezi Toplantısı Yapıldı
OSMANİYE Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi'nin 2015 yılı olağan değerlendirme to
İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)
OSMANİYE Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi'nin 2015 yılı olağan değerlendirme toplantısı Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan Başkanlığında ilgili kurumların temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.
Anadolu Toplantı salonunda ki programa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, İl Meteoroloji Müdürü Ahmet Savak, TMO Ajans Amiri Yılmaz Ulaş, DSİ ACO Sulamaları İşletme ve Bakım Şube Müdürü Bekir Pehlivan, DSİ Osmaniye Baş Mühendisi Gökhan Topaloğlu, Ziraat Odası Başkan Vekili Hüsamettin Keskiner, İlgili kamu kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Müdürlük personelleri katıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sağlam yaptığı açılış konuşmasında,"Bilindiği üzere Ülkemizde 2007 yılında yaşanan kuraklıkla birlikte özellikle tarımsal anlamda tedbir alınması ve yaşanabilecek kuraklığa hazırlıklı olunması gerektiğinin önemi ortaya çıkmıştır. Bakanlığımızın koordinatörlüğünde gerekli çalışmalar yapılmış olup "Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu" kurularak faaliyete geçirilmiş ve 5 yıllık eylem planı hazırlanarak bu güne kadar çalışmalar yürütülmüştür. 2013 yılında da eylem planı güncellenerek 2017 yılına kadar uygulamaya konulmak üzere hazırlanmıştır. Üreticilerimizin ve ilgili kurumlarımızın kuraklığa her açıdan hazır olması gerektiği için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz Müdürlük olarak vatandaşlarımızın bu konudaki eğitimini tamamlamak ve sulama sistemleri ile ilgili altyapı çalışmalarını hazırlamak üzere faaliyetler yürütüyoruz. Bunun yanında ilgili tüm kurumlarımız üzerine düşen görevleri yerine getirmektedir." dedi.
Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hayri Uyduran tarafından, "İlimizde 2014-2015 ekim-dikim yılında ekili dikili alanlarda yapılan gözlemler ve çalışmalar ile kuraklık konusunda Bakanlığımız ve ilgili Bakanlıklarca yürütülen çalışmalar " konulu sunum yapıldı.
DSİ ACO Sulamaları İşletme ve Bakım Şube Müdürü Bekir Pehlivan ise yaptığı sunumda; sulama amaçlı kullanılan Aslantaş, Kalecik, Mehmetli Barajları ile Arıklıkaş göletinin uzun yıllar doluluk değerleri ve şimdiki doluluk oranları ilgili bilgi verdi. İnşaatı tamamlanarak su tutulmaya başlanan ve 2016 yılı sulama sezonunda işletmeye açılacak olan Köyyeri Göleti ile yapımı devam eden diğer gölet ve barajlar hakkında bilgi verdi. Sulama sezonuna kadar durumların izleneceğini ve oluşabilecek olumsuzluklar ile ilgili Kaymakamlıklar, Sulama Birlikleri, Muhtarlıklar ve Ziraat Odalarının bilgilendirileceğini belirten Bekir PEHLİVAN vatandaşlarımızın mevcut suyu en ekonomik şekilde kullanmaları için yetkililerin yönlendirmelerine uyulması gerektiğini belirtti. Kalecik Sulama Birliği Başkanı Turgut Beycioğlu; çiftçilerin devlet tarafından uygulanan teşviklerden yararlanmak istediğini ancak arazilerin parçalı ve hisseli tapulu olmasından dolayı faydalanamadıklarını belirtti. Birliğin sulama sahası hakkında bilgi verdi.
Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Başkanı Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan şöyle dedi: "Tüm dünyada ve ülkemizde iç açıcı bir durum gözükmüyor. İklimler değişiyor. Yağışlar dengesizleşiyor. İnsanoğlu kaynakları çok hoyrat kullanıyor. Özellikle suyu artık bilinçli kullanmak gerekiyor. Bu konuda vatandaşlarımızın bilinçli olması gerekiyor. Devlet kurumları tarafından yapılan teşviklerin vatandaşlarımızca benimsenerek kullanılması gerekiyor." Kan, çalışmalara yönetmelik çerçevesinde devam edilmesini, Eylem Planında belirtilen şekilde kurumların gerekli çalışmaları yapması gerektiğini belirterek yağış durumunun dikkatlice izlenmesini ve gerekirse harekete geçilmesini isteyerek katılımcılara teşekkür etti.