Kurbanlık alırken ve kesim yaparken dikkat !
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlık satacak üreticilerin ve kesecek olan vatandaşların dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda uyarılarda bulundu.
Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlık satacak üreticilerin ve kesecek olan vatandaşların dikkat etmeleri gereken hususlar konusunda uyarılarda bulundu. Kurbanlık götürecek üreticilerin küpesi takılı küçükbaş hayvanlara PPR aşısını sevk işleminden 20 gün önce yaptırmış olması gerektiğini belirten Müdür Sağlam, büyükbaş hayvanlarda ise şap ve LSD aşılarının sevk işleminden 20 gün öncesinden yapılarak hayvan pasaportlarına işlenmesi gerektiğinden kurbanlık sevki alacakların mağdur olmamaları için gerekli işlemlerini zamanında yapmaya riayet etmelerini istedi. Kurban alacak vatandaşların ise, kurban edilecek olan hayvanları seçerken herhangi bir anatomik şekil bozukluğu olmamasına, gözleri canlı, göz ve burun akıntısı bulunmayan çevreye tepki veren hayvanlardan seçilmesine dikkat etmelerini kaydeden Sağlam, "Bu konuda özellikle kurban pazarlarındaki hayvanların sağlıklı olup olmadıklarını gösteren Veteriner sağlık raporu bulunan hayvanların tercih edilmesi, hayvanlarının kulaklarının küpeli olması, büyükbaş hayvanların kimlik bilgilerini gösteren pasaportunun olması ve küçükbaş hayvanların nakil belgesinin olması, vatandaşlarımızın çalıntı ve sağlıksız hayvan almalarını önlemek için büyük önem arz etmektedir." dedi. Kurban kesim ve hijyen konularında da uyarılarda bulunan Sağlam şöyle dedi: "Vatandaşlarımızın kurbanlıklarını Kurban Komisyonunun belirlediği Salı Pazarı Kapalı Semt Pazarı Yerinde görevli kasaplara ve İl Merkezinde bulunan Belediye Mezbahanesi, İşleroğlu Mezbahanesinde ve Belediyeden izin almış olan yerlerde usulüne uygun olarak kestirmeleri; cadde, sokak ve park gibi hijyenik olmayan açık kamu alanlarında kesim yapılmamalıdır. Sağlıklı bir toplum ancak sağlıklı bir çevreyle mümkün olabileceğinden, kurban kesildikten sonra halk ve hayvan sağlığı açısından hayvan atıklarının uygunsuz şekillerde sokak ve caddelere atılmaması, poşetlenerek çöp kutularına bırakılması veya kedi ve köpeklerin çıkaramayacağı şekilde gömülmesi sağlanmalıdır."