Mersin, Ağaçlandırmada Türkiye Birincisi.
Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, ağaçlandırma çalışmasında 2017 yılında Türkiye birincisi olduklarını belirterek, "Mersin’de geçtiğimiz yıl 15 milyon 750 fidan ürettik. Bu fidanlardan 13 milyon 554 binini toprakla buluşturduk. Şu anda Mersin’in yüzde 54’ü ormanlık alandır" dedi.
Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, ağaçlandırma çalışmasında 2017 yılında Türkiye birincisi olduklarını belirterek, "Mersin'de geçtiğimiz yıl 15 milyon 750 fidan ürettik. Bu fidanlardan 13 milyon 554 binini toprakla buluşturduk. Şu anda Mersin'in yüzde 54'ü ormanlık alandır" dedi.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenleyen Müdür Mahmut Yılmaz, 2017 yılında yaptıkları çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Yılmaz, orman teşkilatının Türkiye'nin en eski teşkilatlarından biri olduğunu söyledi. Mersin il sınırları içerisinde çalıştıklarını kaydeden Yılmaz, "İlimizin yüzde 54'ü ormanlık alandır. Türkiye geneli yüzde 27 ormanlık alan. Son verilere göre ormanlık alanlarımızın yüzde 23'ünde verimli bir artış söz konusu. Sivri kültür çalışmalarımız devam ediyor. Burada da doğal, suni gençleştirme, ormanların rehabilitesi, gençlik ve kültür bakımları gibi çalışmalarla 2017 yılı içerisinde yaklaşık 28 bin hektar alanda ormanlara bakım yaptık. 2017 yılında yaklaşık 14 bin 744 hektar sahada gençlik ve kültür bakımları yaptık. Bakım yaptığınız zaman en fazla ürünün, en fazla değeri alıp ülke ekonomisine katkı sağlayabiliyorsunuz. 2017 yılı içerisinde yaklaşık 400 hektar alanda bir budama çalışması yaptık. Geçtiğimiz yıl 720 ton kozalak topladık. Bu kozalakları işledik, bunların tohumlarını çıkardık ve ormanlarımıza attık. Mersin sedir denizi desek azdır. Orman teşkilatının eliyle 120 bin hektardan fazla genç sedir sahaları oluşturduk" diye konuştu.
"13 milyon 554 bin fidan toprakla buluştu"
Ağaçlandırma çalışmalarının Mersin ilinde çok fazla olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Ağaçlandırma çalışmalarında dünya üzerinde sayılı ülkelerden bir tanesiyiz. Dünyada orman alanları azalırken, ülkemizde orman alanlarında ciddi artışlar var. 81 il içerisinde en fazla ağaçlandırmayı yapan il biziz. Geçen yıl yaklaşık 4 bin 600 hektarlık bir alanda ağaçlandırma çalışması yaptık. 2017 yılı içerisinde 13 milyon 554 bin fidanı toprakla buluşturduk. Erozyon kontrol çalışmalarımız devam ediyor. Yaklaşık bin 500 hektar sahada erozyon kontrol çalışması yaptık. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalarda yıllık 500 bin ton toprağın kaybolup gittiğini, denizlere aktığını görüyorduk. Son yapılan bu ağaçlandırma çalışmaları neticesinde bu oranın 168 bin tona düştüğü, önümüzdeki yıllarda yapacağımız çalışmalarla bu oranın daha da aşağılara düşeceğine inanıyoruz. Ülkemizin bir karış toprağının başka yerlere taşınmasına gönlümüz razı gelmiyor. Gerçekten zor coğrafyada çalışıyoruz. Toroslar'ın zirvesinde ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalar neticesinde diktiğimiz fidanlarda yüzde 95 başarı oranı yakaladık. Rehabilitasyon çalışmalarında bin 306 hektar alanda iyileştirme çalışması yaptık" ifadelerini kullandı.
Çalışmalarıyla ilgili eylem planları olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bizim 2015'den 2019 yılına kadar yapacağımız faaliyetler belli. 5 bin köye 5 bin gelir gelir getirici ağaçlandırma çalışması var. Bunun içinde 36 köyümüzde çalışmalar yaptık. Yöreye en uygun ağaçları dikip, 3 yıl bakımlarını yapıyoruz ve halkımıza bunları veriyoruz. 2017 yılı içerisinde 497 hektarda yaklaşık 120 bin adet zeytin aşıladık. Bunların bakımlarını yapıyoruz ve 3 yıl sonrada bunları 49 yıllığına halkımıza vereceğiz. Ceviz ağaçlandırması yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 25 bini aşkın aşılı olmak üzere 365 bin adet ceviz ürettik. Bunları da gelir getirici tür kapsamında ağaçlandırma sahalarına dikiyoruz. Bu 36 köyümüzde yaklaşık 138 bin 436 adet zeytin, ceviz, badem türlerinde fidan dikilerek gelir getirici tür ağaçlandırması yaptık. Bugüne kadar 58 köyümüzde de bin 255 haneye yaklaşık 216 bin adet ceviz, badem, zeytin türlerinde sertifikaları dağıttık. Biz sadece ağaçlandırmayı dağlarda, yüksek kesimlerde yapmıyoruz aşağılarda da endüstriyel plantasyon ağaçlandırması da yapıyoruz."
"2017 yılında 15 milyon 750 bin fidan ürettik"
Ormancıların artık sadece ormanlarda çalışmadığına dikkat çeken Yılmaz, "Artık Türkiye'nin tamamında çalışıyoruz. Sosyal ormancılık dediğimiz okul, cami, hastane bahçelerinde ağaçlandırma yapıyoruz. Mersin ilimizde de 105 adet cami, mezarlık, sağlık ocağı, hastane bahçesine 12 bin 609 adet fidan diktik. Bu fidanların tamamını kendi fidanlıklarımızda üretiyoruz. Mersin'de 6 tane fidanlığımız var. 2017 yılı içerisinde 15 milyon 750 bin fidan ürettik. Fidan dikimlerinin yanı sıra dağıtımlarda yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 152 binin üzerinde kayıtlı fidan dağıttık. İsteyen her vatandaşımıza fidan veririz. Tek şartımız aldığı fidanı toprakla buluşturması" dedi.
"Türkiye'de en çok bal ormanı Mersin'e kuruldu"
Orman yolları konusunda da büyük ilerleme kat ettiklerini altını çizen Yılmaz, "Mersin'de ormanlara yaklaşık 126 kilometrelik yeni yol yaptık. 123 kilometrelik eski yollarımızın bakımını yaptık. Köprü ve menfez çalışmaları yaptık. Bu yollar özellikle orman yangınlarına müdahalede çok önemli. Bu yaptığımız yollarla birlikte orman yolları ağımız yüzde 65'ler seviyesinde. Orman ürünlerinin dışında bir de odun dışı ürünlerimiz var. Bununla ilgili keçi boynuzu, defne bu yörede çok fazla. Yaklaşık yöre halkına 5,5 milyon liralık bir gelirde hedefleniyor. Bunun içinde 19 kalemde satışlarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra bal ormanları kuruldu. Türkiye'nin her bölgesine bal ormanı kuruldu. Türkiye'de en çok bal ormanı Mersin'e kuruldu. 29 bal ormanımız var. Bu çalışmalar sonucunda ülkemiz dünyadaki bal üretimi sıralamasında 6.'lıktan 2.'liğe yükseldi. Yaklaşık 21 bin dekar üzerinde ve 45 milyon kapasiteli, yıllıkta 1,5 milyon ton bal üretimi kapasiteli. Bu yörede 55-60 milyon liralık bir gelir elde ediliyor. Ayrıca Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) var. ORKÖY kapsamında geçen yıl 208 ailemize yaklaşık 3 milyon 100 bin liralık kredi desteğimiz oldu. Bununda yaklaşık yüzde 20'si hibe, 2 yıl ödemesiz, sonraki 4 yılda eşit taksitle ödüyorlar. Son 5 yılda da bin 837 ailemize yaklaşık 15 milyon liralık kredi desteğimiz olmuş" diye konuştu.
"Yanan ormanların ağaçlandırmasını hemen yapıyoruz"
Yangınla mücadelenin sadece orman teşkilatının işi olmaması gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Gerçekten yangınla mücadelede dünyada sayılı ülkelerden bir tanesiyiz. Dünyanın birçok ülkesine biz destek veriyoruz. 2017 yılında 54 tane orman yangınımız çıktı. Bu yangınlarda 927 hektarlık bir alan zarar gördü. Bunun yanı sıra 323 tanede orman dışı yangın çıktı ve onlara da müdahale ettik. Yanan alanları ağaçlandırıyoruz. Kamuoyunda yanlış bir algı var, birileri için bu alan yakılıyor diye. Kesinle böyle bir şey yok. Yanan alanlar yıl içerisinde hemen ağaçlandırılıyor. Bu seneki yanan alanlarında yüzde 85'i ağaçlandırıldı. Şubat sonu, Mart başında bütün alanlar ağaçlandırılmış olacak" ifadelerini kullandı. - MERSİN