Milli Eğitim'den bilinçli internet kullanımı semineri
Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri Şube Müdürlüğüne bağlı BT İl Koordinatörlüğü, Necmettin Erbakan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde “İnternetin Bilinçli Kullanımı” başlıklı seminer verdi.
Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri Şube Müdürlüğüne bağlı BT İl Koordinatörlüğü, Necmettin Erbakan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde “İnternetin Bilinçli Kullanımı” başlıklı seminer verdi.
Necmettin Erbakan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Rehber Öğretmeni Şule Kaya öncülüğünde gerçekleşen seminerde BT İl Koordinatörü Hüseyin Selami Kaya ve Bilişimle Üretim İl Temsilcisi ve FATİH Eğitmeni Öznur Gökşen Dinç, öğretmenlere interneti bilinçli ve güvenli şekilde kullanması konusunda önemli bilgiler verdi.
40 öğretmenin katıldığı “İnternetin Bilinçli Kullanımı” başlıklı seminerde Fatih Eğitmeni Öznur Gökşen Dinç, öğretmenlerin sınıf içerisinde öğrencilerin test ve soru çözmesini kolaylaştıran, çözerken eğlendiren bir karekod uygulaması olduğunu ifade ederek uygulamanın bir örneğini anlattı.
FATİH Eğitmeni Öznur Gökşen Dinç seminerin devamında “İnternetin Bilinçli Kullanımı” konusunda bir sunum yaptı. Gökşen Dinç, internetin kitlesel bir iletişim aracı, elektronik bir sistem, kültürel bir olgu ve bilginin odağı olduğundan bahsederek Dijital 2021 Ocak Ayı Raporu’nun rakamlarını paylaştı. “Dünyadaki internet kullanıcı sayısı dünya nüfusunun %59.5 yani 4,66 milyar ve dünyadaki insanlar günlük ortalama 6 saat 54 dakika internette zaman geçirirken ülkemizde ise günlük ortalama süre 7 saat 57 dakika. Bu da bize internette geçirdiğimiz sürenin dünya ortalamasının üzerinde olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda sosyal medya aktif kullanıcı sayısında dünyada 4.2 milyar kişi ile günlük 2 saat 25 dakika iken ülkemizde nüfusun %70.8’i yani günlük 2 saat 57 dakika ile yaklaşık 3 saattir.
Visual Kapitalist 2020 Domo Raporu sosyal medya verilerine dikkat çeken Gökşen Dinç, “Bir dakikada Facebook’a 147 bin fotoğraf yüklenmekte, YouTube’a 500 saatlik video yüklenmekte, Netflix’e 404 bin 444 saatlik video akışı olmakta, Instagram’da 347 bin 222 hikâye paylaşılmakta, Twitter’a 319 yeni kullanıcı katılmakta, Spotify uygulama kitaplığına 28 yeni parça eklenmekte, LinkedIn’de 69 bin 444 iş başvurusu yapılmakta, Amazon 6 bin 659 paket sevkiyatı yapmakta, Zoom uygulamasındaki toplantılara 208 bin 333 kişi katılmaktadır. Bu kadar büyük rakamlar söz konusuyken Dünya Devlerinin bu pazarda yer bulma yarışı kaçınılmazdır. Böyle büyük bir pazarın ham maddesi biz insanlarız. Nasıl davranacağımız, neyi nasıl beğeneceğimiz, sosyal medyada davranışlarımız, hissettiklerimiz, bizi biz yapan her şey bu pazarın ürünüdür. Büyük veri dediğimiz bilgisayarların alamayacağı büyüklükte veriler depolanmakta ve pek çok alanda kullanılmaktadır.” dedi.
Seminerde önemli bilgiler veren Gökşen Dinç, “İnternette bilerek veya bilmeyerek yaptığımız her işlem bizim sanal dünyada bıraktığımız dijital ayak izlerimizdir. Bu izleri silmek oldukça zordur. Bu sebeple internette bir işlem yapmadan, herhangi bir paylaşımda bulunmadan önce bir kere daha düşünmeliyiz. İnternette ve sosyal ağlarda size zarar vermek isteyebilecek insanların da var olabileceğini düşünerek kişisel bilgilerinizi paylaşmayınız. Konum bilgisi, adres ve diğer iletişim bilgilerinizi verirken dikkatli olunuz. Geçerli bir sertifikaya ve https bağlantısına sahip olduğunu bildiğiniz güvenli sitelerden işlem (alışveriş, iletişim, ticaret, dosya indirme vs.) yapınız. Başka bir internet sayfası üzerinden, arama motoru ya da e-posta ile gelen linkleri kaynağından emin olmadıkça açmayınız. Kafe ve alışveriş merkezleri gibi internetin ortak kullanıldığı alanlar yerine kendi cihazlarınızla işlemler yapınız. İnternetten yaptığınız ödemelerde sanal kredi kartı veya sanal limit oluşturarak şifre girişlerinde sanal klavye kullanınız. Tahmin edilmesi güç şifreler belirleyiniz ve bu şifreleri belirli periyotlarla mutlaka değiştiriniz. Lisanssız yazılımlar kullanmayınız, işletim sisteminizi güncel tutunuz ve anti-virüs yazılımlar kullanınız. Dışarıdan (harici bellekler) veya internetten bilgisayarınıza yüklediğiniz dosyaları virüs ve casus yazılım taramalarından geçiriniz. Telefon veya internetten sosyal ağlar aracılığı ile “hediye çeki kazandınız”, “para isteği” gibi tuzaklara düşmeyiniz. Hatta bu istek arkadaşınızdan veya polisten gelmiş olsa bile arkadaşınızın hesabı büyük bir ihtimalle ele geçirilmiş veya kendini polis gibi göstermeye çalışan kişiler sizi tuzağına düşürmeye çalışıyor demektir. Boylesi bir durumda savcılık ve polis kanallarını kullanınız.” dedi.
Siber zorbalık, siber tuzaklar, sharenting (ebeveyn paylaşımı) kavramlarının yer bulduğu, internette doğru bilgiye ulaşmanın yollarının eğitimcilerle uygulamalı olarak paylaşıldığı seminerde, çocukların ve gençlerin interneti bilinçli ve güvenli şekilde kullanması için eğitimcilere ve ailelere büyük görevler düştüğü belirtildi.
Seminer eğitimcilerin sorularının cevaplanması ile sona erdi.