Tarım araçlarının güvenli kullanımı projesi eğitimleri
GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının katkılarıyla, İçişleri, Ulaştırma,
İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)
GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının katkılarıyla, İçişleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği işbirliği ve Yiğit Akü'nün desteği ile başlatılan 'Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi' Osmaniye'de hayata geçirildi.
'Tarım Araçlarının Güvenli Kullanımı Projesi' ile başta traktörler olmak üzere karayolunu en çok kullanan tarım araçlarının kullanıcılarının trafik kuralları hakkında bilgilendirilmesi, güvenli sürüş tekniklerinin benimsetilmesi, doğru kullanımla tarımsal işlerin güvenli yapılmasının sağlanması, bu araçları kullananların aracı daha iyi tanıması, benimsemesi ve sosyal yaşamına dâhil etmesinin sağlanması hedefleniyor. Bunun yanında karayolunu en çok kullanan tarım araçlarının sebep oldukları trafik kazalarının azaltılması noktasında projenin tarım kesiminde yaşanan kazaların azaltılmasına yönelik bir farkındalık oluşturmaya katkı sağlayacağı amaçlanıyor.
Proje çerçevesinde yapılan eğitimlerin 2015 yılı ilk toplantısı Merkeze bağlı Yeniköy Köyü'nde gerçekleştirildi. Cevdetiye Beldesi, Kesmeburun Köyü, Küçüktüysüz Beldesi olmak üzere 130 çiftçiye konuyla ilgili eğitim verildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Didem Besen tarafından bir video gösterimi yapılarak tarım araçlarının güvenli kullanımı, tarım araçlarının güvenli park edilmesi, traktörlere eklenen alet makinelerin güvenli kullanımı konuları anlatıldı.
İl Jandarma Komutanlığı görevlisi Sedat Kuyucu tarafından proje ile ilgili sunum yapılarak tarım araçlarının karayollarında güvenli kullanımı için yapılması gerekenler ve tarım araçlarının karıştığı trafik kazaları ile ilgili istatistiki bilgi verildi.
İl Emniyet Müdürlüğü görevlisi Erdoğan Bebek tarafından ehliyet, tarım araçlarının karayollarında hangi şartlarda seyahat edebileceği, yük kapasitesi ve yüksekliği, römork kullanım kuralları ve yolcu taşımada dikkat edilmesi gerekenler anlatılarak çeşitli kazalara ait video kayıtları gösterilerek kazaya sebebiyet verilen durumlar anlatıldı.
İl Sağlık Müdürlüğü görevlisi Ahmet Yıldız tarafından ise tarım alet makineleri kullanımı sırasında bir kazanın meydana gelmesi durumunda nasıl davranılması gerektiği anlatılarak müdahale eden kişinin önce kendi can güvenliğini sağlaması gerektiği vurgulandı ve kazazedenin hayati fonksiyonlarının kontrol edilip en hızlı şekilde 112 acil servisinin aranması gerektiği belirtildi.
Proje kapsamında eğitimler devam etmekte olup, Kasım ve Aralık aylarında da Merkeze bağlı Koçyurdu, Tecirli ve Nohuttepe Köylerinde eğitim toplantılarının gerçekleştirileceği bildirildi.